Wrap N Care
voor draagconsulten, babymassages en meer...

De voordelen van dragen

 


 De voordelen op een rij:

  • Praktisch, je hebt de handen vrij
  • Dragen stilt de huidhonger
  • Door je baby te dragen kom je tegemoet aan zijn behoeftes.
  • Visueel : Een baby die veel in een wieg of in de kinderwagen ligt ziet voornamelijk het plafond, een deel van de muur of de lucht, daken en boomkruinen. Een baby die de wereld vanuit de veilige plaats in een draagdoek kan bestuderen heeft volledig overzicht op ooghoogte.
  • Taalontwikkeling: Er zijn aanwijzingen dat de spraakontwikkeling van baby's die gedragen worden sneller vaak sneller ontwikkeld ten opzichte van baby's die niet gedragen worden. Dit komt door de visuele ondersteuning van dat wat ze horen; ze zien de gezichten, de lippen van de personen tegen wie je praat en leren zo mimiek koppelen aan intonatie, en kunnen de mondbewegingen bestuderen bij de verschillende klanken.
  • Sociale ontwikkeling: Een baby in een draagdoek komt meer in contact met mensen, vooral omdat hij meer ziet en gezien wordt. Hij observeert de sociale interactie van de ouder(s) en leert hieruit. De baby wordt veel meer betrokken in het dagdagelijkse leven en krijgt sneller inzicht in sociale processen.
  • Reflux en krampen: Doordat de baby rechtop zit in een draagdoek kan het de klachten van reflux helpen te verminderen. Er zal minder maagzuur terug kunnen stromen door de slokdarm. Tevens kan dragen krampjes helpen verlichten. Door de houding worden namelijk spijsvertering en doorbloeding gestimuleerd. Lucht kan makkelijker het lichaam verlaten. Door de wiegende bewegingen zal je baby zich veilig en geborgen voelen waardoor hij rustiger zal zijn en zich getroost zal voelen. Uiteraard dient er bij het vermoeden van reflux altijd contact opgenomen te worden met een (kinder)arts.

In de baarmoeder heeft je baby het constant lekker warm, hij ervaart zijn lichaamsgrenzen en hij voelt zich geborgen. Prikkels zoals geluiden en licht zijn gedempt daarbij is een constante toevoer van voeding. Jij als moeder bent altijd hoorbaar en voelbaar aanwezig voor hem. Hij hoort je stem, je hart en voelt ritmische bewegingen. Door een draagdoek te gebruiken kun je het zelfde gevoel van geborgenheid creëren als hij in je buik heeft ervaren. 

 

In de draagdoek is het lekker van temperatuur en daarnaast hoort hij het herkenbare en rustgevende geluid van je hartslag. Daarbij ligt hij in een natuurlijke houding zoals hij ongeveer negen maanden gewend is geweest.

Het veilig en geborgen voelen is essentieel om een goede hechting te bewerkstelligen. Baby's die veel worden gedragen huilen tot 43% minder ten opzichte van baby's die niet worden gedragen.

Een draagdoek filtert prikkels voor je baby. Vreemde mensen blijven vaker op afstand dan wanneer je baby in de kinderwagen ligt. Geluid wordt meer gedempt en de doek kan het gezichtsveld van de baby deels afschermen zodat hij meer rust ervaart.

Je hartslag, ademhaling en spierspanning laten non-verbaal aan je baby weten dat het veilig is.

De wiegende bewegingen die je baby in de draagdoek ervaart helpen je baby met ritmisch ademen. Hierdoor wordt de kans op een onregelmatige ademhaling en apneu minder.

De hersenen van je baby ontwikkelen zich doordat losse zenuwcellen (neuronen) die zich in de hersenen vormen, in verbinding komen met elkaar (synapsen). Deze verbindingen worden door onder andere aanrakingen gevormd. Tot het derde levensjaar groeien er meer verbindingen dan er gebruikt worden. Door je baby te stimuleren blijven deze verbindingen in stand. Verbindingen die niet worden gebruikt sterven af.

 

Muziek speelt een belangrijke factor bij het in stand houden van een verbinding. Het vaak genoemde huidhonger of mamahonger is dan ook een lichamelijke behoefte die even groot is als de behoefte tot voeding. Tijdens zijn tijd in de baarmoeder werd je baby constant aangeraakt. Door je baby te dragen help je hem te groeien op verschillende gebieden!  

Ook de ontwikkeling van de spieren en de gewrichten wordt gestimuleerd door het gedragen worden in een anatomisch correcte, gebogen houding – de zogenaamde kikkerhouding die makkelijk te verkrijgen is met een draagdoek: de knietjes lichtjes opgetrokken en geplooid, de beentjes ongeveer 90° gespreid, en het rugje lekker rond als een bolletje.  De schoudertjes wat naar voor, de armpjes geplooid en met de handjes zo dat de vuistjes naar het mondje kunnen worden gebracht om eventuele honger te kunnen signaleren.

In deze houding is de afstand tussen de uiteinden van de beenderen in de gewrichten optimaal en kan het aanvankelijk zachte kraakbeen makkelijk verharden, wat  nodig is voor allerhande motorische ontwikkelingen als leren zitten of kruipen, grijpen en staan.  

Kortom, door je kindje te dragen stimuleer je de ontwikkeling van je kindje op verschillende punten.